Contact
Home
Scroll
Geen artikelen gevonden

Een dakrenovatie, hoe begin je eraan?

Je bent zaakvoerder, bedrijfsleider, facility manager, inkoper, hoofd van de technische dienst, … en bent verantwoordelijk om de geplande dakrenovatie in goede banen te leiden. Wat nu?

Waar moet je zeker rekening mee houden? We sommen voor jou graag enkele belangrijke aspecten op die betrekking hebben op het vervangen van een dak.

Wanneermoet je een industrieel dak vervangen?

Een belangrijke vraag, want wanneer vervang je best een industrieel (plat) dak? Er zijn verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het bepalen van de juiste tijd om een dak te vervangen. Allereerst is de leeftijd van het dak een belangrijke factor. De meeste daken hebben een levensduur van 20 tot 25 jaar, afhankelijk van het materiaal. Is deze levensduur bereikt? Laat je dak dan inspecteren door een professional om te bepalen of vervanging nodig is. 

 

Waarom zou je renoveren?

Het renoveren van een dak kan verschillende voordelen bieden.  We sommen enkele redenen op waarom het de moeite waard kan zijn:

  • Voorkomen van lekkages    
  • Stabiliteit in het gedrang
  • Beschadiging(en) herstellen
  • Visuele veroudering/ slijtage
  • Energetische verbetering gewenst
  • Geplande PV-installatie of ander ‘gebruiksdak’: groendaken, terras, …

 

Is élke hierboven vermelde aanleiding meteen een reden om te renoveren? Soms.

Lekkages

Ik heb een lek in het dak, moet ik het dak volledig renoveren? Neen, zo kan je bijvoorbeeld last hebben van lekkages die je in de eerste plaats perfect kan laten herstellen.

Er zijn meerdere zaken die eerst onderzocht dienen te worden alvorens aan een dakrenovatie te denken. Het opsporen van lekkages is niet altijd makkelijk. Weet dat je lekdetecties kan laten uitvoeren met elektriciteit, gas of rook om de exacte locatie van de perforatie te kunnen aanduiden en aanpakken. Hiervoor bestaan gespecialiseerde partijen.

Lekkages zijn wél een aanleiding tot een gedeeltelijke/volledige dakrenovatie indien deze geregeld en verspreid over het dakvlak voorkomen. Dat zou kunnen wijzen op algemene veroudering van jouw dak. Indien je opmerkt dat je de voorbije maanden aanzienlijke budgetten hebt moeten spenderen om steeds (nieuwe) plekken te herstellen, dient de vraag gesteld te worden of dit geen pleisters op een open wonde zijn.

Energiebewust renoveren

Veel oudere daken zijn volgens de huidige normen onvoldoende geïsoleerd. Met de recente energiecrisis in het achterhoofd is het steeds interessanter om te streven naar een goed geïsoleerd dak. Hoeveel isolatie precies nodig is, is afhankelijk van de functie van de ruimte(s) binnenin het gebouw of onderin het dak: burelen, (gekoeld) magazijn, productie, …

Wat met mijn huidige isolatie? 

We houden ook rekening met de huidige isolatie: is deze nog relevant? Kan deze behouden blijven? Vormt de bijkomende isolatie geen condensatieprobleem? 

Hiervoor maken we vooraf een Glaser simulatie op basis van door ons uitgevoerde dakinsnijdingen. Verder kan een bijkomende (harde) isolatieplaat een bijkomend voordeel hebben naar beloopbaarheid van jouw dak. Een PIR-plaat van 30 mm dik bijvoorbeeld, creëert een drukvaste en egale ondergrond met als voordeel dat de nieuwe dakbedekking proper kan geplaatst worden én jouw dak de lasten van een eventuele PV-installatie beter spreidt over het oppervlak.

 

 

PV-installatie op platte daken

Meer dan ooit worden platte daken voorzien van zonnepanelen omwille van de voor de hand liggende redenen. We juichen deze investering toe, maar raden je steeds aan jouw dak(pakket) eerst te laten onderzoeken. 

Allereerst dient er gekeken te worden of de huidige samenstelling van jouw plat dak bestand is tegen de montage van de zonnepanelen. Deze worden boven geplaatst op paletten en vervolgens manueel gedragen naar de juiste locatie, waardoor er op een heel korte periode kilometers worden afgelegd op jouw dak. Is het dakpakket voldoende ‘hard’ om aan deze belasting te kunnen weerstaan? Dienen er bepaalde beschermingsmaatregelen genomen te worden? 

Verder dien je de resterende levensduur van de huidige dakhuid af te wegen t.o.v. de geschatte levensduur van zonnepanelen, namelijk 25 à 30 jaar. Zo kan je vooraf bepalen of je de installatie tussentijds zal moeten demonteren en hermonteren voor een tussentijdse renovatie.

De (aanzienlijke) bijhorende kost van de demontage en hermontage dient mee in rekening genomen te worden om een beslissing te nemen of een voorafgaande renovatie wel of niet aangewezen is.

Opgelet: ook een stabiliteitsstudie is steeds vereist, maar deze wordt veelal voorzien door de PV-installateur.

 

Hoe vaak moet ik mijn dak laten inspecteren?

Los van een eventuele renovatie: onderschat het belang van geregelde inspectie niet. Een jaarlijkse visuele controle van jouw dak, met extra aandacht voor de waterafvoeren, gootzones en verdere details, verkleint de kans op verstoppingen, beschadigingen en gevolgschade binnenin.

Wij kunnen dit jaarlijks onderhoud aanbieden, zodat jij aan de hand van een rapport van achter jouw computerscherm op de hoogte blijft van de situatie van jouw dak. Zo kan je een eventueel aankomende dakrenovatie sneller opmerken en budgetteren.

Weet dat je, om de 10 jaar aansprakelijkheid van de initiële dakwerker te behouden, verplicht bent een jaarlijkse inspectie te voorzien! Deze kan je aantonen op basis van de ontvangen rapporten die je best goed bijhoudt.

 

Lekdetectie platte daken

Verder raden we bij dergelijke toepassingen steeds een lekdetectie na voltooiing van de dakwerken aan. Dit is een kleine investering gezien de moeilijke herstellingswerken achteraf.

We kunnen ook bijkomende sensoren in je plat dak plaatsen om eventuele lekkages beter en sneller te lokaliseren om de nodige interventies heel gericht te kunnen uitvoeren en zo opnieuw kosten te besparen en verdere ongemakken te vermijden.

Veiligheid

Zoals altijd is veiligheid een niet te onderschatten punt. Zowel vooraf als tijdens de werken, dien je rekening te houden met de te nemen veiligheidsmaatregelen. 

Meestal kan je beroep doen op jouw eigen interne preventie-adviseur. Heeft deze collega niet de vereiste ervaring met bouwgerelateerde zaken, dan is iemand met expertise zeker geen overbodige luxe. Wij hebben zowel een eigen preventieadviseur alsook een volledige preventiedienst van de Willy Naessens Group die over onze schouder meekijkt.

Verder werken wij uitsluitend met gekeurd veiligheidsmateriaal. Wij communiceren ook steeds duidelijk op voorhand welke maatregelen wij voorzien en welk budget hier tegenover staat. Onze mensen volgen op regelmatige basis veiligheidsopleidingen, intern en extern. En ze worden dagelijks gesensibiliseerd over de noodzaak om omzichtig om te gaan met veiligheid en alles daaromheen.

Daarnaast beschikken we ook over het VCA** certificaat, wat wij zien als beloning voor onze dagelijkse inspanningen.

Gebruiksdaken

Platte daken worden steeds meer ingeschakeld voor gebruik van verschillende functies:

  • Regenwateropslag/ - buffering i.f.v. ontlasting van de riolering
  • Terras voor jouw personeel
  • Sportterreinen
  • PV-installatie

De samenstelling van jouw nieuw dakpakket wordt onder andere bepaald door de uiteindelijk gewenste functie van het dak. Je laat je hierbij het best bijstaan door een expert om catastrofale gevolgen te vermijden.

 

Planning en voorbereiding is de helft van het werk

Het juiste moment kiezen voor jouw dakrenovatie is heel belangrijk om de eventuele kans op overlast op jouw eigen activiteiten te minimaliseren en de dakwerken zo vlot mogelijk te laten verlopen. Een expert kan je hierbij adviseren, maar hieronder alvast enkele algemene richtlijnen:

Seizoen keuze

We plannen onze dakrenovaties, over het algemeen, in tussen maart en november gezien de kans op hinderlijk weer dan het kleinst is. Houd hiermee rekening om tijdig jouw budgetten aan te vragen en de nodige bestelling te plaatsen bij jouw dakwerker.

Eigen voorkeur

Houd rekening met jouw eigen activiteiten onder en rondom het dak om te bepalen of er voor de werken eventueel een productiestop moet ingepland worden. Communiceer dit tijdig aan jouw dakwerker om ongemakken te vermijden.

Dakinspectie en budgettering

Zoals reeds toegelicht is een jaarlijkse inspectie steeds aangeraden om op de hoogte te blijven van de situatie op jouw dak. Door de rapporten door te nemen zal je een aankomende renovatie tijdig opmerken en kunnen budgetteren en inplannen.

Voorbereiding

Neem, indien mogelijk, reeds tijd om de nodige voorbereidingen te treffen zodat je grotendeels klaarstaat als een renovatie nodig blijkt. Dit houdt in grote lijnen in: voorstudie huidige situatie, opvragen energetische vereisten, mogelijkheden gebruiksdaken laten onderzoeken, inplannen jaarlijkse dakinspecties, berekening budgetteringen.

Hoe maak je een degelijk (prijs)vergelijk?

Het vergelijken van de ontvangen (prijs)voorstellen is eenvoudig. Gewoonlijk besteden de verantwoordelijken hieraan niet de nodige aandacht met alle gevolgen van dien. Hieronder enkele belangrijke punten waarvan wij bij Mutec overtuigd zijn het de moeite is om te vergelijken:

Komen de hoeveelheden overeen?

Het lijkt evident, maar vaak komen wij tegen dat de verschillende voorstellen niet over dezelfde hoeveelheden spreken. Vergelijk en ga na waar de eventuele verschillen zitten. Dit duidt niet altijd op een fout van één van de partijen, maar kan interessant zijn te weten om de opbouw van het voorstel en de praktische aanpak, beter te verstaan. Het geeft je meer inzicht op de manier van rekenen/werken van jouw partner-dakwerker.

Worden dezelfde materialen voorgesteld?

Voor alle duidelijkheid: niet elke dakwerker dient dezelfde materialen voor te stellen. Wij raden zelfs aan om iedere partner zijn eigen advies te laten geven en deze werkwijzen met bijhorende prijzen te vergelijken. Concludeer vervolgens welke optie jouw voorkeur verkiest en laat eventueel enkele dakwerkers een nieuw voorstel opmaken. Niet onbelangrijk: verlies niet uit het oog wie je die optie als eerste heeft aangeboden en waarom. Vaak kan je al concluderen dat de visie van deze dakwerker het dichtst aansluit bij de jouwe.

Het zit hem in de details

Het verschil qua aanpak, kwaliteit en prijs zit hem vaak in de details. Het klinkt cliché, maar het blijkt vaak zo te zijn. Stel jezelf niet tevreden met een ongedetailleerd voorstel, maar ga dieper in op hoe men de dakopstanden, waterafvoeren, dakkoepels, technieken, etc. zal aanpakken. Een totaalprijs zonder verdere opsplitsing geeft je geen gevoel van controle, integendeel: dit geeft de dakwerker tijdens uitvoering volledig vrij spel hoe eventuele meer- en minwerken zullen worden verrekend. Wat is wel/niet inclusief? Wij vermelden dit steeds duidelijk op onze voorstellen om transparant te zijn en discussies achteraf te vermijden.

Spreken we over een vaste prijs?

Zijn de hoeveelheden definitief of worden deze nog nagemeten en bijgevolg verrekend achteraf? Niet onbelangrijk, want vaak krijg je tijdens of na de uitvoering nog eens extra hoeveelheden aangerekend die in principe vooraf hadden gemeten kunnen worden. Wij komen steeds ter plaatse om alles zelf in detail op te meten, zodat we een vaste prijs kunnen afspreken. Geen verrekeningen achteraf, de prijs op onze offerte is de prijs op jouw factuur. 

FAQ

Hoelang duurt een gemiddelde dakrenovatie?

Uiteraard is dit afhankelijk van de algemene complexiteit, het aantal details in jouw dak, etc. Gemiddeld kan je rekenen op een rendement van 100 à 200 m² per dag per ploeg, alles inclusief.

Zijn er subsidies voor mijn dakrenovatie?

Afhankelijk van waar jouw dak gelegen is en hoeveel isolatie je zal bijplaatsen, zijn er premies verkrijgbaar. Deze zijn terug te vinden op de website van de Vlaamse overheid en eventueel bijkomend op de website van jouw gemeente.

Hoe weet ik dat het tijd is voor een dakrenovatie?

Kijk naar de leeftijd van het dak, de isolatiewaarde, de geplande activiteiten of werken op het dak en de frequentie aan eventuele lekkages. Dit in combinatie met een jaarlijks visuele inspectie zou je tijdig moeten aangeven wanneer het dak aan renovatie toe is. Laat je hierbij best bijstaan door een expert-dakwerker.

Met wat moet ik rekening houden voor zonnepanelen?

Houd rekening met een geschatte levensduur van de panelen van. 25 à 30 jaar. Gaat jouw huidige dakfolie deze periode kunnen overbruggen? Indien niet, renoveer je best jouw dak of budgetteer je de demontage en hermontage van de panelen voor de nodige tussentijdse dakrenovatie. Verder kies je best voor een dakhuid die compatibel is met zonnepanelen en dient het volledige dakpakket de bijkomende lasten te kunnen opvangen. Verlies ook de verplichte stabiliteitsstudie niet uit het oog.

Wat kost een dakrenovatie gemiddeld?

Van alle bovenstaande vragen is deze de moeilijkste te beantwoorden. We hoeven niet uit te leggen dat dit sterk afhankelijk is van project tot project. Er zijn héél veel factoren die invloed hebben op de prijs. Dit kan ruimschoots variëren van 50 tot 150 €/m², waarbij we je steeds aanraden om rekening te houden met 5 à 10% extra marge voor onvoorziene omstandigheden.

Hoe kan Mutec je ondersteunen? Wat mag je van ons verwachten?

Ons hart ligt dakrenovaties. Hierbij kunnen we onze troeven uitspelen en zitten we rechtstreeks met de eindklant aan tafel die we begeleiden op vlak van plan van aanpak, materiaalkeuze, veiligheid, etc. We gaan steeds voor een persoonlijke aanpak waarbij we je zo goed mogelijk adviseren, zodat je steeds een keuze maakt waar je jaren later nog steeds met overtuiging achter staat. 

 

 

 

Interesse in ons renovatiewerk?

Aarzel niet om contact op te nemen met MUTEC. Bel of mail ons en wij helpen u graag verder. Vraag vrijblijvend uw offerte aan.

Ik wil meer informatie over renovatie